Marika Vigren – Ihmeinen

Esittely

Äiti olen ollut aina – jos ala-asteen luokkakavereilta kysytään. Olin ensimmäisenä hoitamassa haavaisia polvia ja urkujen kannen väliin jääneitä sormia. ”Sä olet tuollainen äiti.” Otin sen tietysti kehuna. Hoitajan ura oli myös melko pian selvä tavoite ja kätilöys löytyi tämän haaveen kautta. Muutin Lahdesta opiskelemaan sairaanhoitajaksi ja kätilöksi vuonna 2003 ja 4.5 vuotta antoisaa ja välillä rankkaakin taivalta tehtiin yhdessä tiiviillä porukalla. Valmistumisen jälkeen halusin töihin harjoitteluista tuttuun paikkaan ja palasinkin Lahteen synnyttäneiden vuodeosastolle. Alle vuoden päästä sain kuitenkin kutsun palata Tampereelle ja sille tiellä jäätiin. Tays:ssa Naistentautien osastolla työskentely antoi tärkeää oppia, ennen kuin esikoiseni ilmoitti tulostaan ja jäin äitiyslomalle. Kätilön osaamisalaa on naisen koko elämä vauvasta vanhukseksi ja olen kiitollinen, että mm. gynekologiset syövät ja leikkaukset sekä raskauden keskeytykset tulivat ammatillisesti tutuksi tuona aikana.

Pienokaisen mennessä päivähoitoon lähdin takaisin koulun penkille, tällä kertaa terveydenhoitajan opintojen pariin. Opinnot toivat hurjasti lisää näkemystä kätilön ammatti-identiteettiin ja pääsin jatkamaan myös kätilöopintojen aikaisen opinnäytteen (Voi itku! Itkuinen vauva ja äitiyteen kasvaminen) parissa terveyden edistämisen näkökulmasta. Valmistuttuani terveydenhoitajaksi totesin pian, että haluan kuitenkin palata kätilön töihin ja Tays toivotti minut tervetulleeksi takaisin Synnyttäneiden vuodeosastolle – olinhan koko ajan opintojen ohellakin käynyt tekemässä sijaisuuksia. Pääsin osastotyön lisäksi Kätilöpoliklinikan tärkeisiin tehtäviin: tein kotikäyntejä ja tarkastuksia vauvoille, otin verinäytteitä ja tein tiivistä yhteistyötä lääkärien kanssa. Tämä työ oli todella mielekästä ja koin voivani yhdistää kätilön ja terveydenhoitajan ammattitaidon loistavasti.

Vuonna 2014 jäin haikein mielin töistä pois odottelemaan toisen poikamme syntymää. Astmaatikkolapsen kanssa kotona vierähtikin 3 vuotta, jona aikana hyppäsin yrittäjän saappaisiin. Aloe vera -hyvinvointituotteet sopivat mielestäni hienosti hoitajan valikoimaan, vaikka pitkään harkintaa ja tutustumista ennen aloittamista teinkin. Myyntityön sykkeessä kaipasin kuitenkin jatkuvasti takaisin synnytysmaailmaan ja ilmoittauduin doulakoulutukseen. Tampereen doulapiirin kautta tein lopulta doulan tärkeää vapaaehtoistyötä 2.5 vuotta yrittäjyyden ohella sekä koulutin ja mentoroin uusia doulia. Niin tärkeitä ja ikimuistoisia matkoja sain tehdä monen perheen rinnalla!

Syksyllä 2018 huomasin miettiväni usein, miten voisin toimia kätilönä ja doulana omalla tavallani työkseni. Sisäilma-altistumiset useiden vuosien aikana rajoittivat synnytyksiin osallistumista ja päivystäminen lapsiperheellisenä loi myös omia haasteitaan. Mietin, onnistuisiko doulaaminen ilman fyysistä paikalla oloa. Jospa voisinkin hyödyntää ammattitaitoani ja monipuolisia kokemuksiani myös puhelimitse ja chatin kautta keskustellen ja tukea antaen. Siitä se ajatus sitten lähti! Poikani ovat syntyneet 5v4kk ikäerolla  – Ihmeinen on nyt kuopukseni ja näki päivänvalon täysin samalla ikäerolla. Kaikella on tarkoituksensa.

Työkokemus

Työkokemus

1/2020 –
Kätilödoulapalvelu Ihmeinen

5/2017 – 9/2019
Vapaaehtoisdoula, Tampereen Doulapiiri

1/2017 –
Yrittäjä, Wellness Vuores.
Forever Living Products -tuotteiden myynti, tiiminohjaus

9/2008 – 1/2010 & 8/2010 – 5/2015
TAYS Tampere: Naistentautien osasto 4B, Synnyttäneiden osasto 2B, Kätilöpoliklinikka (sairaanhoitaja, kätilö), useita työjaksoja.

6/2007 – 8/2007 & 1/2008 – 8/2008
PHKS Lahti: Synnyttäneiden osasto (kätilö), useita työjaksoja.

12/2005 – 8/2006
Sopimusvuori Ry, Tampere.
(sosiaalipsykiatrinen kuntoutusohjaaja) Sijaisuuksia neljässä yksikössä.

6/2004 – 11/2004
Tampereen Myllyhoitokeskus YST Ry (lastenhoitaja)

Koulutus

5/2021
Vyöhyketerapeuttinen vauvahieroja – Elonaskel Helsinki

1/2020
Yrittäjän Ammattitutkinto – Tampereen aikuiskoulutuskeskus TAKK

5/2017
Doula – Tampereen Napapiiri ry:n Doulapiiri

12/2012
Terveydenhoitaja AMK – Tampereen Ammattikorkeakoulu TAMK

12/2007
Kätilö ja sairaanhoitaja AMK – Pirkanmaan Ammattikorkeakoulu PIRAMK
Imetysohjaaja (WHO), kätilökoulutuksen yhteydessä 21.11.2007

2001
Ylioppilas

Täydennyskoulutukset

Synnytyksen vyöhyketerapeuttinen käynnistelyhoito 3.9.2021 (Elonaskel, Helsinki)

Happiest Baby, itkuisen vauvan rauhoittelumenetelmä 28.1.2021 (Elina Botha, TtT, kätilötyön lehtori TAMK)

Synnytyskertomuksen uusi lempeä tulkinta -työpaja 4.10.2019 (vtt Alessandra Sarelin, kätilö Anu Lampinen)

Doulakoulutus 16.12.2018, paikalla kouluttajana. Lisäksi uuden doulan mentorointitehtävät.

Liikuta lasta lantiossa -koulutus 15.9.2018  (kätilöt Johanna Nyyssölä ja Johanna Honkanen)

Lääkehoidon osaaminen verkossa (LOVE) 9/2011

Hygieniapassi 6/2003