Mikä on doula?

Kautta aikain lähes kaikissa kulttuureissa naiset ovat tukeneet toisiaan synnytyksen aikana. Monet meistä ovat kuulleet tarinoita Suomen saunasynnytyksistä, kunnankätilöistä ja kylän naisista, jotka pyydettiin avuksi syntymän hetkelle. Synnytysten siirryttyä sairaaloihin tutun ja turvallisen henkilön tuoman henkisen tuen arvo unohtui hoitohenkilöstön otettua vahva rooli synnytyksissä. Oli jopa aikakausi, jolloin syntyvän lapsen isän läsnäoloa synnytyksessä ei pidetty tarpeellisena, äidin kuului pärjätä yksin. Synnyttäjän tärkeimpiä tarpeita ovat kuitenkin aina olleet yksityisyyden ja turvallisuuden tunteet ja doulan tehtävänä on näiden ylläpitäminen koko synnytyksen ajan tarjoamalla läsnäoloa, turvaa, ideoita ja kivunlievityskeinoja synnyttäjälle sekä kumppanilleen.

Doúla on kreikankielinen sana ja tarkoittaa palvelijatarta. Doula on koulutettu ja kokenut synnytystukihenkilö, joka tarjoaa äidille fyysistä, henkistä ja informatiivista tukea jo ennen synnytystä, sen aikana sekä synnytyksen jälkeen. Doula ei ole suojattu nimike, doulakoulutuksia on erilaisia ja eri laajuuksilla niin Suomessa kuin ulkomailla. Doulalla ei vaadita olevan terveysalan pohjakoulutusta. Doula ei tee lääketieteellisiä toimenpiteitä eikä ole vastuussa synnytyksen kulusta eikä synnyttäjän ja vauvan hyvinvoinnista, vaikka näitä kaikella toiminnallaan pyrkiikin edistämään.

Kätilödoula on koulutettu kätilö, joka toimii myös doulana. Kätilödoula voi toimia synnyttäjän kotona kätilön roolissa ja siirtää vastuun synnytyksen hoidosta sairaalaan mennessä sairaalakätilölle. Toisaalta kätilödoula voi toimia myös koko synnytyksen vain doulan roolissa eli ottamatta vastuuta synnytyksen kulusta. Tällöin kätilön koulutuksen lisäarvo syntyy informatiivisesta avunannosta, kokemustiedon antamisesta synnytyksiin liittyen, mahdollisen aiemman synnytyksen ammattimaisesta läpikäymisestä ja tarvittaessa myös sairaalan henkilökunnan ja synnyttäjän välillä tilanteen selventämisestä. Ihmeinen tarjoaa kätilödoulapalvelua doulan roolissa ja synnyttäjälle on tarjolla kätilön, sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan tietotaidollinen tuki.

Ihmeisen doulauspaketit sisältävät kaksi synnytystä edeltävää keskustelua, synnytyspäivystyksen ja läsnäolon synnytyksessä joko fyysisesti tai etänä puhelimitse ja chatin välityksellä. 2-6 viikkoa synnytyksen jälkeen on jälkitapaamisen ja keskustelun aika, jossa aiheena on synnytyskokemuksen läpikäynti ja erityisesti uudenlainen arki vastasyntyneen kanssa. Doulauspaketit sekä keskustelutuki sarjakorttina sisältävät 20 minuutin tutustumispuhelun ennen ostopäätöstä – ota rohkeasti yhteyttä niin voimme yhdessä kuulostella miten Ihmeinen voisi olla juuri teille avuksi.

Useat tutkimukset osoittavat doulan läsnäolon lyhentävän synnytyksen kestoa, vähentävän komplikaatioita ja lääkkeellisen kivunlievityksen tarvetta. Synnytyskokemus on myös todennäköisemmin synnyttäjän mielestä positiivinen, ja imetyksen onnistuminen sekä kiintymyssuhteen vahva kehittyminen ovat todennäköisempiä.

 

Ammattidoulapalvelu on kustannustehokas tapa vähentää ensimmäisen ja toisen synnytyksen kustannuksia sekä lisätä hyviä elinvuosia.

“The Cost‐Effectiveness of Professional Doula Care for a Woman’s First Two Births: A Decision Analysis Model”. Greiner Karen et al.